);

Η διατροφή είναι το κλειδί για την υγεία και την ευτυχία των παιδιών

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία στο παιδί είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως. Περίπου 1 στα 3 παιδιά στις ΗΠΑ είναι υπέρβαρo ή παχύσαρκo. Τα επίπεδα έχουν τριπλασιαστεί ανησυχητικά από τη δεκαετία του 1970. Το υπερβολικό βάρος συχνά συνοδεύει πολλά προβλήματα υγείας, αλλά έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις. Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα είναι πιο επιρρεπή σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αρνητική εικόνα του σώματος και κατάθλιψη. Λόγω του μεγέθους αυτού του θέματος, έρευνες επικεντρώνονται στην προσπάθεια κατανόησης της ψυχολογίας πίσω από το υπερβολικό βάρος, καθώς και στην επίδραση του υπερβολικού βάρους στην ψυχική ευημερία των παιδιών. Μία τέτοια μελέτη είναι η Ταυτοποίηση και Πρόληψη των επιδράσεων στην υγεία που προκαλούνται από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής παιδιών και βρεφών. Αυτή η μελλοντική μελέτη δημιουργήθηκε με στόχο την πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά και την κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτήν. 

 

Πρόσφατα, μια ομάδα από την Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία χρησιμοποίησε στοιχεία από τη μελέτη αυτή για να εξετάσει τους δεσμούς μεταξύ της ψυχολογικής ευημερίας και του βάρους στα παιδιά. Η μελέτη περιλάμβανε 7.675 παιδιά ηλικίας 2-9 ετών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές ήταν το Βέλγιο, η Κύπρος, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σουηδία. Στην αρχή της μελέτης, οι γονείς συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αναλύει πόσο συχνά καταναλώνονταν συγκεκριμένες τροφές κάθε εβδομάδα. Από όλες αυτές τις πληροφορίες, κάθε παιδί έλαβε έναν Δείκτη Υγιεινής Διατροφής (HDAS). Η βαθμολογία HDAS καταγράφει πληροφορίες σχετικά με την προσήλωση του παιδιού σε μια υγιεινή διατροφή. Λαμβάνει υπόψη τις συμπεριφορές όπως η αποφυγή ζαχαροπλαστικής και λιπαρών τροφών και η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων. Επίσης, η ευημερία των παιδιών αξιολογήθηκε στην αρχή και στο τέλος της διετούς δοκιμαστικής περιόδου. Αυτό περιλάμβανε πληροφορίες σχετικά με την αυτοεκτίμηση, τα συναισθηματικά προβλήματα και τις σχέσεις με τους γονείς και τους συνομηλίκους. Το ύψος και το βάρος καταγράφηκαν επίσης στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Μόλις αναλύθηκαν τα δεδομένα, εμφανίστηκε ένα σαφές μοτίβο που συνδέει τη διατροφή με την ψυχολογική ευημερία. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό BMC Public Health.  

«Διαπιστώσαμε ότι σε μικρά παιδιά ηλικίας 2-9 ετών υπάρχει συσχέτιση μεταξύ τήρησης υγιεινών διαιτητικών οδηγιών και καλύτερης ψυχολογικής ευεξίας, η οποία περιλαμβάνει λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα, καλύτερες σχέσεις με άλλα παιδιά και υψηλότερη αυτοεκτίμηση, 2 χρόνια αργότερα “, λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Louise Arvidsson.

 

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/

 

Επιμέλεια Θάνος Γιαννόπουλος

Θυροειδίτιδα Hashimoto: Αντιμετωπίστε τη αποτελεσματικά με σελήνιο και βιταμίνη D

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες αυτοάνοσες διαταραχές για τις οποίες η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να προσδώσει αποτελεσματική λύση και επομένως το μόνο μέτρο αντιμετώπισης είναι η διατροφική αγωγή. Μία από αυτές είναι και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Η αυτοάνοσος θυρεοειδίτιδα Hashimoto (χασιμότο) ή λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα είναι μία διαταραχή στην οποία το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού δημιουργεί αντισώματα, για να καταπολεμήσει τον θυρεοειδή. Πρόκειται για μια νόσο αγνώστου αιτιολογίας. Δύο από τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ερευνηθεί για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης αυτοάνοσης πάθησης είναι το Σελήνιο και η βιταμίνη D.

Το σελήνιο (Se) ενσωματώνεται σε βασικά ένζυμα που συμμετέχουν σε διάφορες οδούς του μεταβολισμού των ορμονών του θυρεοειδούς. Βοηθά στη μετατροπή της Τ4 σε Τ3, επηρεάζει τον μεταβολισμό του ιωδίου και μειώνει το επίπεδο των αντισωμάτων που καταστρέφουν τον θυρεοειδή στη Hashimoto. Ο θυρεοειδής αδένας παρουσιάζει την υψηλότερη συγκέντρωση σεληνίου ανά μονάδα βάρους σε σύγκριση με όλους τους άλλους ιστούς. Επιπλέον, επιτελεί κομβικό ρόλο και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αλληλεπίδραση μεταξύ σεληνίου και θυρεοειδούς αδένα έχει ερευνηθεί εκτενώς με εργαστηριακά πειράματα, κλινικές δοκιμές καθώς και μέσω επιδημιολογικών δεδομένων. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταδειχθεί οι θετικές επιπτώσεις του σεληνίου στον μεταβολισμό του ιωδίου και βεβαίως στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Η ανεπάρκεια σεληνίου, σε συνδυασμό με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, έχει ενοχοποιηθεί για την παθογένεση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Το σελήνιο λαμβάνει μέρος στην έκφραση των ορμονών του θυρεοειδούς ως καταλυτικό συστατικό του κέντρου του σεληνίου-δεϊωδινάσης, προστατεύοντας τον θυρεοειδή από τις οξειδωτικές βλάβες (Nacamulli et al. 2013). Πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από Hashimoto ευνοούνται από την λήψη σεληνίου. Η κατανάλωσή του βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και βοηθά στη μείωση του αριθμού των αντισωμάτων της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης. Τα αντισώματα αυτά εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό στα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Πιο συγκεκριμένα, η ανασκόπηση της μελέτης των Zagrodzki και Kryczyk συμπέρανε ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας σεληνίου και της αναστολής της παραγωγής αντισωμάτων αντι-ΤΡΟ σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Από τη συγκεκριμένη έρευνα, επίσης, διαφαίνεται ότι τα συμπληρώματα σεληνίου μπορεί να αποτελούν μια αποτελεσματική επιλογή στην αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής (ZagrodzkiKryczyk 2014). Επίσης, η ανασκόπηση των Esther και συν. (2014) διαπίστωσε ότι πράγματι το σελήνιο μπορεί να προστατεύσει από την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Ασθενείς οι οποίοι έλαβαν συμπλήρωμα σεληνίου εμφάνισαν μείωση στα επίπεδα αυτοαντισωμάτων, βελτίωση στην ποιότητα της ζωής και στη διάθεσή τους. Μία ακόμα έρευνα έδειξε στατιστικά αξιοσημείωτη βελτίωση και ευεξία των ασθενών με τη χορήγηση σεληνικού νατρίου 200 μg (Duntas 2015). Υπενθυμίζεται ότι το σελήνιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει σε αρκετές τροφές, όπως το κρέας, τα εντόσθια, τα δημητριακά, τα ψάρια, τα κρεμμύδια, φυσικά το σέλινο και τα καρύδια, με τα δύο τελευταία τρόφιμα να αποτελούν εξαιρετική πηγή σεληνίου.

Σχετικά με τη βιταμίνη D, είναι πλέον γνωστό ότι η έλλειψή της σχετίζεται σχεδόν με όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα και φυσικά με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Η αποκατάσταση των επιπέδων της, μέσω μίας υγειούς σχέσης με τον ήλιο (η κυριότερη πηγή πρόσληψης βιταμίνης D) ή μέσω συμπληρωμάτων αυτής, βοηθούν στην καλύτερη εξέλιξη της νόσου δεδομένου ότι περιορίζουν τα επίπεδα των αντισωμάτων της θυρεοσφαιρίνης και της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (Tamer et al. 2011). Έλληνες ερευνητές, προς την κατεύθυνση αυτή, θέλησαν να εξετάσουν περαιτέρω το συγκεκριμένο ζήτημα και διεξήγαγαν κλινική μελέτη στην Κρήτη με 218  ευθυρεοειδικά άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto (180 γυναίκες και 38 άνδρες). Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 σε ασθενείς με Hashimoto. Η συμπλήρωση έγινε από του στόματος σε δόσεις 1.200-4.000 IUs, κάθε μέρα για 4 μήνες με στόχο την επίτευξη και σταθεροποίηση των επιπέδων της 25(ΟΗ)D στα 40 ng/ml (Mazokopakis et al. 2015). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε όλο το δείγμα υπήρξε μια σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της 25(OH)D στον ορό και των επιπέδων anti-TPO (p<0,00001). Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D προκάλεσε σημαντική μείωση της τάξεως του 20,3% (p<0,0001) στα επίπεδα της anti-TPO. Δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες από τη χορήγηση του συμπληρώματος.

Συμπερασματικά, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν τις θετικές επιδράσεις του σεληνίου και της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Σύμφωνα με τον Duntas (2015), η επίτευξη και η διατήρηση «σεληνιόστασης» (ιδανικά επίπεδα σεληνίου) και η αποκατάσταση των επιπέδων της βιταμίνης D σε τιμές άνω των 30 ng/ml, αποτελούν κομβικά μέσα για την αποτελεσματική διαχείριση των αυτοάνοσων θυρεοειδικών ασθενειών.

Λέξεις: 718

Παραπομπές

  • Duntas L. H. (2015). “The role of iodine and selenium in autoimmune thyroiditis”. Horm Metab Res 47 (10): 721-726.
  • Esther J., Zuuren V., Albusta A. Y., Fedorowicz Z., Carter B. & Pijl H. (2014). “Selenium supplementation for Hashimoto’s thyroiditis: Summary of a cochrane systematic review”. Eur Thyroid J 3: 25-31.
  • Mazokopakis, E.E., Papadomanolaki, M.G., Tsekouras, K.C., Evangelopoulos, A.D., Kotsiris, D.A. & Tzortzinis, A.A. (2015). “Is vitamin D related to pathogenesis and treatment of Hashimoto’s thyroiditis”. Hell J Nucl Med 18 (3): 222-227.
  • Nacamulli D.,Petricca D. & Mian C. (2013). “Selenium and autoimmune thyroiditis”. J Endocrinol Invest. 36 (10): 8-14.
  • Tamer, G., Arik, S., Tamer, I. & Coksert, D. (2011). “Relative vitamin D insufficiency in Hashimoto’s thyroiditis”. Thyroid21 (8): 891-896.
  • Zagrodzki P. &Kryczyk J. (2014). “The importance of selenium in Hashimoto’s disease”. Postepy Hig Med Dosw 12;68: 1129-1137.

Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD

Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Υγιής και ασφαλής εγκυμοσύνη χωρίς περιττά κιλά

Η εγκυμοσύνη είναι ομολογουμένως μια από τις ωραιότερες περιόδους για τη γυναίκα. Βέβαια, πάντα υποβόσκει και λίγο άγχος στις μέλλουσες μαμάδες για το πώς θα διασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες αυτούς τους εννέα μήνες, ώστε να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί που θα χαίρει άκρας υγείας.

Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν δείξει ότι, η σωματική και ψυχική αρτιμέλεια της μέλλουσας μητέρας, αποτελεί την ιδανικότερη βάση για μια φυσιολογική κύηση. Φυσικά, ο ενδελεχής προγεννητικός έλεγχος, η αποχή από το αλκοόλ και το κάπνισμα την περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια της κύησης και την περίοδο της λοχείας θεωρείται επιβεβλημένη, για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της μητρότητας.

Κεντρικό ρόλο, ωστόσο, στην επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης παίζει το σωματικό βάρος της μέλλουσας μαμάς και φυσικά η διατροφή που ακολουθεί, πριν και κατά την διάρκεια των εννέα μηνών της κυοφορίας, αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού του μωρού.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι, οι γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη με περιττά κιλά τείνουν να έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί που διατρέχει δια βίου κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας, ενώ και οι ίδιες τείνουν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης καθώς και να γεννήσουν δια καισαρικής τομής.

Συνεπώς, το φυσιολογικό σωματικό βάρος, ανάλογα με τον σωματότυπο της κάθε γυναίκας, μέσω της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής και της άσκησης, θέτει τη βάση για την υγιή κύηση αλλά και την επαναφορά του σώματος στην πρότερη κατάσταση, εύκολα και άμεσα την περίοδο της λοχείας και του θηλασμού.

Κύηση με σωστή διατροφή, καλή φυσική κατάσταση και …χαμόγελο

Ομολογουμένως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους πολλαπλούς ρόλους που συνεπάγεται για τη γυναίκα αποτελεί τροχοπέδη για την τήρηση ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου και καλή φυσική κατάσταση κατά τη διάρκεια της κύησης.

Όμως, η μέλλουσα μαμά έχει πλέον στο πλευρό της μια απόλυτα εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων που καταρτίζει εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής και άσκησης για την κρίσιμη περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Όπως εξηγεί η team manager της LifeSmile, Κατερίνα Τσαούτου «στόχος μας είναι να βοηθήσουμε κάθε μέλλουσα μαμά να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και να κρατήσει έπειτα από εννέα μήνες στα χέρια της ένα υγιές παιδί», βοηθώντας την ταυτόχρονα να επανέλθει άμεσα στα σωστά κιλά της.

Οι κλινικοί διαιτολόγοι-διατροφολόγοι της LifeSmile δομούν προγράμματα διατροφής βασισμένα στις γευστικές συνήθειες και προτιμήσεις κάθε γυναίκας, ενώ οι ειδικοί του Τμήματος Ευεξίας (γυμναστές και φυσικοθεραπευτές) καταρτίζουν συνδυαστικά προγράμματα σωματικής άσκησης για την εγκυμοσύνη. Όλα τα προγράμματά είναι διαθέσιμα και εξ’ αποστάσεως σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εξάλλου, επιστημονικά στοιχεία τεκμηριώνουν ότι ο ιδανικός συνδυασμός των τροφών μπορεί να μεγιστοποιήσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό της εγκύου και να ενισχυθεί η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Φυσικά, η Μεσογειακή Διατροφή, που αποτελεί δομικό στοιχείο της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας, περιέχει όλες εκείνες τις τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας, όσπρια, υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά κ.α. που σωστά συνδυασμένες οδηγούν σε μία ισορροπημένη και υγιεινή δίαιτα, τόσο για τη μέλλουσα μαμά, όσο και για το έμβρυο.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικές τόσο πριν όσο και κατά την περίοδο της κύησης. Λόγου χάρη, συνδυάζοντας τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, όπως η ντομάτα με τροφές που περιέχουν Fe (μη αιμικό), όπως τα φασόλια ενισχύεται την απορρόφηση του Fe από τον οργανισμό σας. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το καστανό ρύζι, κ.α. συνδυάζοντας όσπρια (π.χ. ρεβύθια) με σιτηρά όπως το ρύζι λαμβάνεται πρωτεΐνες υψηλότερης βιολογικής αξίας, ενώ δημιουργώντας μία σαλάτα με ντομάτες και ελαιόλαδο αυξάνεται η απορρόφηση λυκοπενίου, που περιέχουν οι ντομάτες, το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τέλος, μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση κατά την κύηση, υπό την επίβλεψη ειδικών και με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γυναικολόγου-μαιευτήρα, αμβλύνει ενοχλήσεις, όπως η ναυτία, η κόπωση, η υπνηλία, το πρήξιμο στο χέρια και τα πόδια, μειώνει τις πιθανότητες επιπλοκών, όπως ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία, ενώ συντελεί σε καλύτερη ψυχική διάθεση και προετοιμάζει το σώμα για την «δοκιμασία» του τοκετού.

Μην αφήνετε, λοιπόν, στη τύχη την ωραιότερη περίοδο της ζωής. Ζητήστε τη βοήθεια των ειδικών και εξασφαλίστε με σωστή διατροφή και γυμναστική μια φυσιολογική εγκυμοσύνη ώστε να κρατήσετε στην αγκαλιά σας ένα μωρό που θα σφύζει από υγεία, χωρίς να αγχώνεστε πώς θα χάσετε τα κιλά της κύησης.